Ziemniaki faszerowane plastrami brokułowymi i serem
Faszerowane ziemniaki z pewnością będą miłą odmianą na talerzu. Proponujemy nadziać je różyczkami brokułów, plastrami wegetariańskimi i aż trzema rodzajami sera. Obok takiego dania ciężko przejść obojętnie.
Składniki:
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
– 150 g różyczek brokułu
– 50 g sera z niebieską pleśnią, np. lazur
– 50 g sera mozzarella
– 50 g żółtego sera, np. gouda
– 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
– Olej do smażenia
– Sól i pieprz do smaku
– Listki bazylii do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Plastry kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, pokrojone plastry. Smażymy przez około 3-4 minuty, studzimy.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy różyczki brokułu. Gotujemy do miękkości, odcedzamy na durszlaku, przelewamy obficie zimną wodą.
Ścinamy wierzch ziemniaków, przy pomocy łyżeczki robimy niewielkie wgłębienia. Brokuły kroimy w nieduże kawałki. Ser z niebieską pleśnią kruszymy w palcach, mozzarellę i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy razem cebulę, czosnek, plastry, brokuły i trzy rodzaje sera, całość doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki nadziewamy powstałym farszem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez około 5-10 minut. Podajemy posypane listkami bazylii z dodatkiem ulubionego dipu.
Wskazówka: Brokuły można zastąpić kalafiorem romanesco.