Meksykańska zupa z nachosami

 W kategorii na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Zupa meksykańska z dodatkiem plastrów wegetariańskich to pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad. Jest aromatyczna i pikantna za sprawą dodatku papryczki chili. Obowiązkowo podawajcie ją z chrupiącymi nachosami, tartym żółtym serem i świeżą nacią kolendry.

Składniki:

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 mała papryczka chili

– 600 ml wywaru warzywnego

– 200 ml przecieru pomidorowego

– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

– Pół łyżeczki mielonej kolendry

– Pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– 1 czerwona papryka

– 1 żółta papryka

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– 100 g czarnej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)

– 100 g kukurydzy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)

– Olej do smażenia

– Sól i pieprz do smaku

– Starty żółty ser do posypania

– Nać kolendry do posypania

– Nachosy do podania

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i chili, przesmażamy smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion i pomidory, wsypujemy przyprawy. Papryki kroimy w paseczki, dodajemy do garnka. Gotujemy przez około 15 minut lub dłużej do miękkości papryki.

Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy plastry do zrumienienia. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, dodajemy fasolę i kukurydzę. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę nalewamy do misek, posypujemy kolendrą i żółtym serem. Podajemy z dodatkiem nachosów.

Wskazówka: Zamiast czarnej fasoli można wykorzystać fasolę czerwoną lub ciecierzycę.

Najnowsze przepisy