Meksykańska zupa z nachosami
Zupa meksykańska z dodatkiem plastrów wegetariańskich to pomysł na smaczny i rozgrzewający obiad. Jest aromatyczna i pikantna za sprawą dodatku papryczki chili. Obowiązkowo podawajcie ją z chrupiącymi nachosami, tartym żółtym serem i świeżą nacią kolendry.
Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 mała papryczka chili
– 600 ml wywaru warzywnego
– 200 ml przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– Pół łyżeczki mielonej kolendry
– Pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 100 g czarnej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
– 100 g kukurydzy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
– Olej do smażenia
– Sól i pieprz do smaku
– Starty żółty ser do posypania
– Nać kolendry do posypania
– Nachosy do podania
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i chili, przesmażamy smażymy przez 5 minut. Wlewamy bulion i pomidory, wsypujemy przyprawy. Papryki kroimy w paseczki, dodajemy do garnka. Gotujemy przez około 15 minut lub dłużej do miękkości papryki.
Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy plastry do zrumienienia. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, dodajemy fasolę i kukurydzę. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę nalewamy do misek, posypujemy kolendrą i żółtym serem. Podajemy z dodatkiem nachosów.
Wskazówka: Zamiast czarnej fasoli można wykorzystać fasolę czerwoną lub ciecierzycę.