Dahl z czerwonej soczewicy z plastrami wegetariańskimi

 W kategorii na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Dahl to indyjska potrawa na bazie warzyw strączkowych. Można przygotować ją na wiele sposobów. Najbardziej popularny jest dahl z czerwonej soczewicy. To pożywne i rozgrzewające danie pełne aromatycznych przypraw. Idealnie sprawdzi się jako obiad w chłodne zimowe dni.

Składniki:

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– 1 szalotka

– 1 mała papryczka chili

– 1 ząbek czosnku

– Mały kawałek imbiru

– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry

– 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy

– Pół szklanki czerwonej soczewicy

– Szklanka przecieru pomidorowego

– Pół szklanki wody

– Olej do smażenia

– Sól do smaku

– Nać kolendry do posypania

– Chlebki naan do podania

– Gęsty jogurt naturalny do podania

 Sposób przygotowania:

Plastry kroimy w większą kostkę, szalotkę i chili w drobną. Czosnek i imbir drobno siekamy.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone plastry, smażymy przez około 2-3 minuty, przekładamy na talerz. Do garnka dodajemy szalotkę, chili, czosnek i imbir, smażymy przez około 3 minuty. Wsypujemy przyprawy, przesmażamy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, wodę. Przykrywamy i gotujemy przez około 20-25 minut do miękkości soczewicy, w razie potrzeby dolewając więcej wody, jeśli potrawa będzie zbyt gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy usmażone plastry, doprawiamy solą, mieszamy.

Dahl podajemy posypany nacią kolendry z dodatkiem chlebków naan i gęstego jogurtu naturalnego.

Wskazówka: Potrawę można wzbogacić o dodatek mrożonego zielonego groszku. Dodajemy go do potrawy w połowie gotowania.

Najnowsze przepisy