Dahl z czerwonej soczewicy z plastrami wegetariańskimi
Dahl to indyjska potrawa na bazie warzyw strączkowych. Można przygotować ją na wiele sposobów. Najbardziej popularny jest dahl z czerwonej soczewicy. To pożywne i rozgrzewające danie pełne aromatycznych przypraw. Idealnie sprawdzi się jako obiad w chłodne zimowe dni.
Składniki:
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 1 szalotka
– 1 mała papryczka chili
– 1 ząbek czosnku
– Mały kawałek imbiru
– 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
– Pół szklanki czerwonej soczewicy
– Szklanka przecieru pomidorowego
– Pół szklanki wody
– Olej do smażenia
– Sól do smaku
– Nać kolendry do posypania
– Chlebki naan do podania
– Gęsty jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania:
Plastry kroimy w większą kostkę, szalotkę i chili w drobną. Czosnek i imbir drobno siekamy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone plastry, smażymy przez około 2-3 minuty, przekładamy na talerz. Do garnka dodajemy szalotkę, chili, czosnek i imbir, smażymy przez około 3 minuty. Wsypujemy przyprawy, przesmażamy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy, wodę. Przykrywamy i gotujemy przez około 20-25 minut do miękkości soczewicy, w razie potrzeby dolewając więcej wody, jeśli potrawa będzie zbyt gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy usmażone plastry, doprawiamy solą, mieszamy.
Dahl podajemy posypany nacią kolendry z dodatkiem chlebków naan i gęstego jogurtu naturalnego.
Wskazówka: Potrawę można wzbogacić o dodatek mrożonego zielonego groszku. Dodajemy go do potrawy w połowie gotowania.