Zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi

 W kategorii na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Zupa z soczewicą i plastrami paprykowymi idealnie wpisze się w jesienne menu. Jest pożywna i pełna smaku. Świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodne dni.

Składniki:

– 1 mała cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 marchewka

– 1 pietruszka

– 1/4 małego selera korzeniowego

– 4 ziemniaki

– 1/3 szklanki czerwonej soczewicy

– 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 litr bulionu warzywnego

– 200 g passaty

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– Garść liści jarmużu

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w dużą.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Do garnka wsypujemy soczewicę, słodką paprykę, dodajemy koncentrat, przesmażamy. Wlewamy bulion warzywny, passatę, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do miękkości warzyw i soczewicy. Do garnka z zupą dodajemy porwany w mniejsze kawałki jarmuż i gotujemy przez 3 minuty.

Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plastry, smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą. Zupę nalewamy na talerze i podajemy.

Wskazówka: Zamiast jarmużu do zupy można dodać posiekane liście szpinaku.

Najnowsze przepisy