Zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi
Zupa z soczewicą i plastrami paprykowymi idealnie wpisze się w jesienne menu. Jest pożywna i pełna smaku. Świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodne dni.
Składniki:
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/4 małego selera korzeniowego
– 4 ziemniaki
– 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
– 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 litr bulionu warzywnego
– 200 g passaty
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– Garść liści jarmużu
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w dużą.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Do garnka wsypujemy soczewicę, słodką paprykę, dodajemy koncentrat, przesmażamy. Wlewamy bulion warzywny, passatę, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do miękkości warzyw i soczewicy. Do garnka z zupą dodajemy porwany w mniejsze kawałki jarmuż i gotujemy przez 3 minuty.
Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plastry, smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą. Zupę nalewamy na talerze i podajemy.
Wskazówka: Zamiast jarmużu do zupy można dodać posiekane liście szpinaku.