Zupa meksykańska z parówkami, papryką, czarną fasolą i kukurydzą

 W kategorii na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Jesienią warto wprowadzić do swojego menu rozgrzewające i pożywne zupy z dodatkiem warzyw strączkowych. Szczególnie polecamy pikantną zupę meksykańską z parówkami i papryką. Najlepiej podawać ją z plackami tortilla.

Składniki:

– 1 cebula

– Pół czerwonej papryki

– Pół zielonej papryki

– Pół żółtej papryki

– 2 ząbki czosnku

– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g)

– 400 ml bulionu warzywnego

– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– Pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry

– 80 g kukurydzy konserwowej

– 100 g czarnej fasoli ugotowanej lub konserwowej

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do smażenia

– Natka pietruszki lub kolendry do posypania

– Do podania tortille

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy. Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne kawałki. Parówki kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryki, parówki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 5 minut. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy wędzoną paprykę, oregano, kmin rzymski, kolendrę. Gotujemy przez około 15 minut do miękkości papryki. Dodajemy kukurydzę , czarną fasolę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę nalewamy do misek, podsypujemy natką. Podajemy z dodatkiem chlebków tortilla.

Wskazówka: Z tortilli można przygotować proste zapiekanki do zupy. Tortillę posypujemy tartym żółtym serem, przykrywamy drugim plackiem i zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, aż ser się rozpuści. Po wyciągnięciu z piekarnika placek kroimy w trójkąty.

Najnowsze przepisy