Zupa koperkowa z młodymi ziemniakami i kapustą

 In na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Zupa z dodatkiem koperku i młodych warzyw to pomysł na wiosenny obiad. Jest lekka, bez dodatku zasmażki i śmietany, dlatego świetnie wpisze się w menu osób będących aktualnie na diecie.

Składniki:        

– 1,5 litra wywaru warzywnego

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 500 g młodych ziemniaków

– 400 g młodej kapusty

– liść laurowy

– 2 kulki ziela angielskiego

– 1 pęczek koperku

– sól i pieprz do smaku

– klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Kapustę siekamy.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Dokładamy ziemniaki, przesmażamy. Dodajemy kapustę, wlewamy gorący wywar warzywny. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy plastry wegetariańskie i smażymy przez 3-4 minuty. Dokładamy posiekany koperek, krótko przesmażamy. Na patelnię wlewamy chochelkę zupy, mieszamy, po czym zawartość patelni przekładamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę nalewamy na talerze i podajemy.

Wskazówka: Zupa jest smaczniejsza kilka godzin po przygotowaniu. Można ją dodatkowo zabielić jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Recent Posts