Tabbouleh

 W kategorii na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Lekka i orzeźwiająca potrawa inspirowana arabską sałatką tabbouleh. Wzbogaciliśmy ją o dodatek plastrów wegetariańskich z papryką oraz bobu. Jest pożywna, świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy lub kolacja.

 

Składniki:

– 100 g bulguru

– 300 g młodego bobu

– 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem

– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

– 1 łyżka posiekanej mięty

– 150 g pomidorów koktajlowych

– 3 ogórki gruntowe

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy al dente, odcedzamy, obficie przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół, ogórki w plasterki. Plastry wegetariańskie z papryką kroimy w kostkę. Składniki dressingu mieszamy.

Bulgur przekładamy do miski, dodajemy bób, cebulę wraz ze szczypiorem, natkę, miętę, pomidorki, ogórki, plastry z papryką. Polewamy dressingiem, mieszamy.

Wskazówka: Sałatkę można przygotować na bazie kuskusu.

Najnowsze przepisy