Tabbouleh
Lekka i orzeźwiająca potrawa inspirowana arabską sałatką tabbouleh. Wzbogaciliśmy ją o dodatek plastrów wegetariańskich z papryką oraz bobu. Jest pożywna, świetnie sprawdzi się jako lunch w pracy lub kolacja.
Składniki:
– 100 g bulguru
– 300 g młodego bobu
– 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem
– 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanej mięty
– 150 g pomidorów koktajlowych
– 3 ogórki gruntowe
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Bób wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy al dente, odcedzamy, obficie przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek. Cebulę i szczypior drobno siekamy. Pomidorki kroimy na pół, ogórki w plasterki. Plastry wegetariańskie z papryką kroimy w kostkę. Składniki dressingu mieszamy.
Bulgur przekładamy do miski, dodajemy bób, cebulę wraz ze szczypiorem, natkę, miętę, pomidorki, ogórki, plastry z papryką. Polewamy dressingiem, mieszamy.
Wskazówka: Sałatkę można przygotować na bazie kuskusu.