Sałatka z pieczoną dynią, kaszą pęczak i plastrami paprykowymi
Jesienią warto do swojej diety wprowadzić dynię. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Po upieczeniu szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do sałatek.
Składniki:
– 200 g obranej dyni, np. piżmowej, hokkaido
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 80 g żółtego sera
– 1 mała czerwona cebula
– 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
– 80 g czarnej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
– Garść rukoli
Dressing: 2 łyżki oliwy, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 2 łyżeczki płynnego miodu, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzałka góra-dół). Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 20-30 minut do miękkości warzywa.
Plastry wegetariańskie i ser kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka.
W małej miseczce mieszamy oliwę, musztardę i miód do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W dużej misce umieszczamy przestudzoną dynię, plastry wegetariańskie, ser, cebulę, kaszę, czarną fasolę i rukolę. Dodajemy dressing, mieszamy.
Wskazówka: Czarną fasolę można zastąpić czerwoną lub białą fasolą.