Sałatka z perłowego kuskusu z pieczoną dynią, serem pleśniowym, plastrami z brokułem i jarmużem

 W kategorii na doskonałą kolację, z plasterkami wegetariańskimi

Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. Połączenie pieczonej dyni, dojrzewającego sera i plastrów wegetariańskich z brokułem jest niezwykle udane, tym bardziej w zestawieniu z dressingiem miodowo-musztardowym.

Składniki:

– 100 g kuskusu perłowego

– 1 mała czerwona cebula

– 300 g upieczonej dyni, np. piżmowej, hokkaido

– 80 g sera z niebieską pleśnią

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay

– Garść liści jarmużu

– Posiekany szczypior z 1 cebulki dymki

Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki gładkiej łagodnej musztardy, 2 łyżeczki płynnego miodu, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w piórka, dynię kroimy w kostkę, ser dzielimy na mniejsze kawałki. Plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy na sicie, przelewamy wrzącą wodą. Składniki dressingu łączymy.

W misce umieszczamy kuskus, cebulkę, dynię, ser, plastry, jarmuż, szczypior. Wlewamy dressing, mieszamy.

Wskazówka: Sałatkę można wzbogacić o dodatek gotowanej lub konserwowej ciecierzycy.

Najnowsze przepisy