Sałatka z perłowego kuskusu z pieczoną dynią, serem pleśniowym, plastrami z brokułem i jarmużem
Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxu. Połączenie pieczonej dyni, dojrzewającego sera i plastrów wegetariańskich z brokułem jest niezwykle udane, tym bardziej w zestawieniu z dressingiem miodowo-musztardowym.
Składniki:
– 100 g kuskusu perłowego
– 1 mała czerwona cebula
– 300 g upieczonej dyni, np. piżmowej, hokkaido
– 80 g sera z niebieską pleśnią
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
– Garść liści jarmużu
– Posiekany szczypior z 1 cebulki dymki
– Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki gładkiej łagodnej musztardy, 2 łyżeczki płynnego miodu, pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w piórka, dynię kroimy w kostkę, ser dzielimy na mniejsze kawałki. Plastry wegetariańskie kroimy w niedużą kostkę. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki, umieszczamy na sicie, przelewamy wrzącą wodą. Składniki dressingu łączymy.
W misce umieszczamy kuskus, cebulkę, dynię, ser, plastry, jarmuż, szczypior. Wlewamy dressing, mieszamy.
Wskazówka: Sałatkę można wzbogacić o dodatek gotowanej lub konserwowej ciecierzycy.