Sałatka z fasolką szparagową, serem i kolorowymi pomidorami

 W kategorii na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Lekka, kolorowa i pełna warzyw sałatka w sam raz na grilla lub spotkanie w gronie przyjaciół. Całości dopełnia pyszny dressing miodowo-musztardowy. Jeśli lubicie chrupiące dodatki, taką sałatkę możecie wzbogacić o grzanki.

Składniki:

– 1 miniaturowa sałata rzymska

– 3 ugotowane jajka

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– 40 g sera Gouda

– 300 g kolorowych dojrzałych pomidorów

– 200 g zielonej fasoli szparagowej

– 3 łyżki oliwek kalamata lub innych ulubionych

– Pół małej szalotki

– Listki bazylii do posypania

Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 3 łyżeczki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatę rwiemy w mniejsze kawałki, jajka kroimy na pół, plastry wegetariańskie w podłużne paski, które następnie zwijamy w roladki. Ser kroimy w kostkę, pomidory w mniejsze kawałki. Fasolkę obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, obficie przelewamy zimną wodą. Szalotkę siekamy w piórka. Składniki dressingu łączymy.

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Posypujemy listkami bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wskazówka: Oliwki w sałatce można zastąpić ogórkami konserwowymi lub marynowaną papryką.

Najnowsze przepisy