Sałatka z fasolką szparagową, serem i kolorowymi pomidorami
Lekka, kolorowa i pełna warzyw sałatka w sam raz na grilla lub spotkanie w gronie przyjaciół. Całości dopełnia pyszny dressing miodowo-musztardowy. Jeśli lubicie chrupiące dodatki, taką sałatkę możecie wzbogacić o grzanki.
Składniki:
– 1 miniaturowa sałata rzymska
– 3 ugotowane jajka
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 40 g sera Gouda
– 300 g kolorowych dojrzałych pomidorów
– 200 g zielonej fasoli szparagowej
– 3 łyżki oliwek kalamata lub innych ulubionych
– Pół małej szalotki
– Listki bazylii do posypania
Dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 3 łyżeczki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę rwiemy w mniejsze kawałki, jajka kroimy na pół, plastry wegetariańskie w podłużne paski, które następnie zwijamy w roladki. Ser kroimy w kostkę, pomidory w mniejsze kawałki. Fasolkę obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, obficie przelewamy zimną wodą. Szalotkę siekamy w piórka. Składniki dressingu łączymy.
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Posypujemy listkami bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wskazówka: Oliwki w sałatce można zastąpić ogórkami konserwowymi lub marynowaną papryką.