Sałatka wiosenna z jajkiem, plastrami paprykowymi i rzodkiewką

 W kategorii na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Wiosną coraz częściej na naszych talerzach lądują pełne witamin i warzywnych dodatków sałatki. Świetnie sprawdzają się jako lekka kolacja. Szczególnie w towarzystwie grzanek z bagietki.

Składniki:

  • 2 miniaturowe sałaty rzymskie
  • Mała garść rukoli
  • Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggeDay
  • Pół pęczka rzodkiewki
  • 1/2 ogórka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Pół niedużej czerwonej cebulki
  • 2 łyżki ulubionych kiełków, np. jarmużu, rzodkiewki
  • Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 czubata łyżka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier do smaku, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatę grubo kroimy. Plastry wegetariańskie kroimy w paseczki, rzodkiewki i ogórka w plastry, jajka w ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Składniki sosu dokładnie mieszamy.

Na półmisku układamy sałatę, rukolę, plastry wegetariańskie, rzodkiewki, ogórka, jajka, cebulkę. Polewamy sosem, posypujemy kiełkami.

Wskazówka: Sałatkę można wzbogacić o dodatek ugotowanej ciecierzycy.

Najnowsze przepisy