Sałatka wiosenna z jajkiem, plastrami paprykowymi i rzodkiewką
Wiosną coraz częściej na naszych talerzach lądują pełne witamin i warzywnych dodatków sałatki. Świetnie sprawdzają się jako lekka kolacja. Szczególnie w towarzystwie grzanek z bagietki.
Składniki:
- 2 miniaturowe sałaty rzymskie
- Mała garść rukoli
- Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggeDay
- Pół pęczka rzodkiewki
- 1/2 ogórka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Pół niedużej czerwonej cebulki
- 2 łyżki ulubionych kiełków, np. jarmużu, rzodkiewki
- Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 czubata łyżka majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier do smaku, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę grubo kroimy. Plastry wegetariańskie kroimy w paseczki, rzodkiewki i ogórka w plastry, jajka w ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Składniki sosu dokładnie mieszamy.
Na półmisku układamy sałatę, rukolę, plastry wegetariańskie, rzodkiewki, ogórka, jajka, cebulkę. Polewamy sosem, posypujemy kiełkami.
Wskazówka: Sałatkę można wzbogacić o dodatek ugotowanej ciecierzycy.