Ryż smażony z parówkami, warzywami i jajkiem sadzonym

 W kategorii na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

To pyszne danie inspirowane kuchnią indyjską, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków. Koniecznie podawajcie je z dodatkiem sadzonych jajek i naci kolendry.

Składniki:

– 1 mała czerwona cebula

1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 1 łodyga selera naciowego

– 1 czerwona papryka

– 1 mała marchewka

– 1 i 1/2 szklanki ugotowanego zimnego ryżu

– Kilka strączków groszku cukrowego

– 1 łyżeczka curry w proszku

– 2 jajka

– Olej do smażenia

– Sól do smaku

– Czarnuszka do posypania

– Nać kolendry do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, parówki w plastry, selera i czerwoną paprykę w kostkę, marchewkę w julliene.

Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę. Dodajemy parówki, seler, paprykę, marchewkę, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Dokładamy ryż, groszek cukrowy, posypujemy całość curry, mieszamy i przesmażamy przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą do smaku.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajka, oprószamy solą. Smażymy przez kilka minut, aż białko się zetnie.

Potrawę przekładamy na talerze, na górze układamy jajka, całość posypujemy czarnuszką i nacią kolendry.

Wskazówka: Nać kolendry możemy zastąpić natką pietruszki.

Najnowsze przepisy