Potrawka z ciecierzycą, warzywami i parówkami wegetariańskimi

 In na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Ta potrawka to obowiązkowy punkt w letnim menu. Mnóstwo pysznych warzyw, gotowana ciecierzyca i parówki wegetariańskie, a wszystko to skryte w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Ciężko poprzestać na jednej porcji.

Składniki:

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnek

– 1 czerwona papryka

– 1 żółta papryka

– Pół małej cukinii

– 1 mały bakłażan

– 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (800 g)

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

– Pół łyżeczki suszonego tymianku

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– 120 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)

– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– Natka pietruszki do dekoracji

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Papryki, cukinię i bakłażana kroimy w grubszą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy warzywa, krótko przesmażamy. Wlewamy pomidory, ocet balsamiczny, wsypujemy wędzoną paprykę, tymianek, oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut lub dłużej do preferowanej miękkości warzyw.

Kiedy potrawka gotuje się, parówki kroimy w kawałki i przesmażamy na patelni. Do gotowego dania dodajemy ciecierzycę, parówki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Wskazówka: Zamiast ciecierzycy można użyć białej fasoli.

Recent Posts