Potrawka z ciecierzycą, warzywami i parówkami wegetariańskimi
Ta potrawka to obowiązkowy punkt w letnim menu. Mnóstwo pysznych warzyw, gotowana ciecierzyca i parówki wegetariańskie, a wszystko to skryte w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Ciężko poprzestać na jednej porcji.
Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnek
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– Pół małej cukinii
– 1 mały bakłażan
– 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (800 g)
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
– Pół łyżeczki suszonego tymianku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 120 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
– Natka pietruszki do dekoracji
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Papryki, cukinię i bakłażana kroimy w grubszą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy warzywa, krótko przesmażamy. Wlewamy pomidory, ocet balsamiczny, wsypujemy wędzoną paprykę, tymianek, oregano. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut lub dłużej do preferowanej miękkości warzyw.
Kiedy potrawka gotuje się, parówki kroimy w kawałki i przesmażamy na patelni. Do gotowego dania dodajemy ciecierzycę, parówki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Podajemy z pieczywem lub ryżem.
Wskazówka: Zamiast ciecierzycy można użyć białej fasoli.