Pomidory faszerowane bulgurem i ziołami
Kasza bulgur to smaczna i zdrowa baza do sałatek, a także dodatek do wielu dań. Warto wykorzystać ją i przygotować pyszne nadziewane pomidory. Z pewnością tak podane będą miłą odmianą na talerzu.
Składniki:
– 6 pomidorów o małej ilości soku
– 70 g bulguru
– Pół cebuli
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 łyżka posiekanych liści bazylii
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka posiekanego oregano
– 60 g sera feta
– 30 g zielonych oliwek
– Sól i pieprz do smaku
– Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Ścinamy czapeczki od pomidorów od strony szypułki. Przy pomocy łyżeczki pomidory wydrążamy, lekko solimy ich wnętrze i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wylewamy z środka puszczony sok.
Bulgur przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i przekładamy do miski. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy plastry i smażymy dalej przez 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do bulguru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, pokruszony ser. Oliwki kroimy w plasterki i dodajemy do miski z kaszą. Wlewamy 2 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomidory nadziewamy bulgurem i układamy w naczyniu do zapiekania. Wierzch przykrywamy czapeczką z pomidora. Pieczemy przez około 20-30 minut. Podajmy na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem jogurtowego sosu, np. tzatziki.
Wskazówka: Nadzienie można wzbogacić o dodatek ugotowanej lub konserwowej brązowej soczewicy.