Placuszki z buraka i plastrów z papryką z dipem z koziego sera

 W kategorii na doskonałą kolację, na sycące śniadanie, z plasterkami wegetariańskimi

Placuszki to zawsze dobry pomysł na rozpoczęcie dnia, tym bardziej te mniej typowe, np. z dodatkiem buraka, tymianku i plastrów z papryką. Najlepiej podawać je z lekkim dipem na jogurcie, np. na bazie koziego sera.

Składniki:

Placki:

– 1 szklanka mąki pszennej

– Pół szklanki mleka

– Pół łyżeczki soli

– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu

– 1 duże jajko

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– 1 ugotowany lub upieczony burak

– Listki z 3 gałązek tymianku

– Olej do smażenia

Dip:

– 100 g jogurtu naturalnego

– 30 g miękkiego koziego sera w roladce

– 2 łyżeczki soku z cytryny

– Szczypta cukru do smaku

– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodajemy plastry, buraki i tymianek. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Składniki dipu dokładnie mieszamy łyżeczką. Placuszki podajemy z dodatkiem przygotowanego dipu.

Wskazówka: Do dipu zamiast sera koziego można dodać ser feta. 

Najnowsze przepisy