Placuszki z buraka i plastrów z papryką z dipem z koziego sera
Placuszki to zawsze dobry pomysł na rozpoczęcie dnia, tym bardziej te mniej typowe, np. z dodatkiem buraka, tymianku i plastrów z papryką. Najlepiej podawać je z lekkim dipem na jogurcie, np. na bazie koziego sera.
Składniki:
Placki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– Pół szklanki mleka
– Pół łyżeczki soli
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/5 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 duże jajko
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 1 ugotowany lub upieczony burak
– Listki z 3 gałązek tymianku
– Olej do smażenia
Dip:
– 100 g jogurtu naturalnego
– 30 g miękkiego koziego sera w roladce
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– Szczypta cukru do smaku
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, jajko. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ciasta dodajemy plastry, buraki i tymianek. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Składniki dipu dokładnie mieszamy łyżeczką. Placuszki podajemy z dodatkiem przygotowanego dipu.
Wskazówka: Do dipu zamiast sera koziego można dodać ser feta.