Placki szpinakowo-brokułowe z jajkiem i raitą z ogórka

 W kategorii na sycące śniadanie, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Iście królewskie śniadanie. Wytrawne placuszki szpinakowe z dodatkiem plastrów wegetariańskich są pyszne i pożywne. Warto podać je z orzeźwiającą raitą z ogórka oraz jajkiem sadzonym na miękko. To pyszny początek dnia.

 

Składniki:

– 1 szklanka mąki pszennej

– 1 szklanka kefiru

– 1 jajko

– 1 szklanka liści szpinaku

– garść liści bazylii

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– pół łyżeczki soli

– ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay

– olej do smażenia

Dodatkowo: 2 jajka

Raita z ogórka: 150 g jogurtu greckiego, 3 ogórki gruntowe, 2 łyżeczki soku z cytryny, kilka listków świeżej mięty, szczypta pieprzu cayenne, sól do smaku, czarnuszka do posypania

 

Sposób przygotowania:

W pojemniku blendera umieszczamy mąkę, kefir, jajko, szpinak, bazylię, proszek do pieczenia i sypkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Plastry wegetariańskie z brokułami kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Kiedy placki się smażą, obieramy ogórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie solimy. Odstawiamy na 5 minut. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną miętę, cayenne, sól do smaku. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Posypujemy czarnuszką.

Na drugiej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Placki podajemy z jajkiem i raitą z ogórka.

Wskazówka: Zamiast jajek sadzonych można przygotować jajka w koszulce.

Najnowsze przepisy