Placki szpinakowo-brokułowe z jajkiem i raitą z ogórka
Iście królewskie śniadanie. Wytrawne placuszki szpinakowe z dodatkiem plastrów wegetariańskich są pyszne i pożywne. Warto podać je z orzeźwiającą raitą z ogórka oraz jajkiem sadzonym na miękko. To pyszny początek dnia.
Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka kefiru
– 1 jajko
– 1 szklanka liści szpinaku
– garść liści bazylii
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– pół łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
– olej do smażenia
Dodatkowo: 2 jajka
Raita z ogórka: 150 g jogurtu greckiego, 3 ogórki gruntowe, 2 łyżeczki soku z cytryny, kilka listków świeżej mięty, szczypta pieprzu cayenne, sól do smaku, czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
W pojemniku blendera umieszczamy mąkę, kefir, jajko, szpinak, bazylię, proszek do pieczenia i sypkie przyprawy. Blendujemy na gładko. Plastry wegetariańskie z brokułami kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Kiedy placki się smażą, obieramy ogórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach i delikatnie solimy. Odstawiamy na 5 minut. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, drobno posiekaną miętę, cayenne, sól do smaku. Ogórki odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do jogurtu. Mieszamy. Posypujemy czarnuszką.
Na drugiej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Placki podajemy z jajkiem i raitą z ogórka.
Wskazówka: Zamiast jajek sadzonych można przygotować jajka w koszulce.