Pizzerinki z ciasta francuskiego z parówkami wegetariańskimi

 W kategorii na doskonałą kolację, na szybką przekąskę, z parówkami wegetariańskimi

Ciasto francuskie jest niezwykle uniwersalne. Doskonale sprawdza się zarówno przy słodkich, jak i wytrawnych wypiekach. Może stanowić bazę ekspresowych w przygotowaniu pizzerinek. Wystarczy posmarować ciasto sosem, ułożyć ulubione dodatki i zapiec w piekarniku.

Składniki:

– Pół czerwonej papryki

– Pół żółtej papryki

– Pół opakowania Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 1/3 szklanki zielonych oliwek

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1/3 szklanki passaty pomidorowej

– 1/3 łyżeczki suszonego oregano

– Sól do smaku

– 100 g startego żółtego sera

– 1 jajko

– Listki bazylii do posypania

Sposób przygotowania:

Papryki kroimy w cienkie paseczki, parówki i oliwki w plasterki. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Każdy brzeg podwijamy, tworząc rant. Passatę mieszamy z oregano, doprawiamy solą. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy paseczki papryki, plasterki parówek i oliwek. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy ranty jajkiem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około 15-20 minut. 2 minuty przed końcem pizzerinki posypujemy startym żółtym serem.

Pizzerinki podajemy posypane listkami bazyli.

Wskazówka: Na pizzerinkach możemy również układać inne warzywa np. pieczarki.

Najnowsze przepisy