Pizzerinki z ciasta francuskiego z parówkami wegetariańskimi
Ciasto francuskie jest niezwykle uniwersalne. Doskonale sprawdza się zarówno przy słodkich, jak i wytrawnych wypiekach. Może stanowić bazę ekspresowych w przygotowaniu pizzerinek. Wystarczy posmarować ciasto sosem, ułożyć ulubione dodatki i zapiec w piekarniku.
Składniki:
– Pół czerwonej papryki
– Pół żółtej papryki
– Pół opakowania Parówek wegetariańskich VeggieDay
– 1/3 szklanki zielonych oliwek
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1/3 szklanki passaty pomidorowej
– 1/3 łyżeczki suszonego oregano
– Sól do smaku
– 100 g startego żółtego sera
– 1 jajko
– Listki bazylii do posypania
Sposób przygotowania:
Papryki kroimy w cienkie paseczki, parówki i oliwki w plasterki. Ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Każdy brzeg podwijamy, tworząc rant. Passatę mieszamy z oregano, doprawiamy solą. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy paseczki papryki, plasterki parówek i oliwek. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy ranty jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około 15-20 minut. 2 minuty przed końcem pizzerinki posypujemy startym żółtym serem.
Pizzerinki podajemy posypane listkami bazyli.
Wskazówka: Na pizzerinkach możemy również układać inne warzywa np. pieczarki.