Pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami

 W kategorii na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Warto wypróbować inne, mniej tradycyjne nadzienia, np. z dodatkiem soczewicy, kaszy jaglanej i plastrów paprykowych. Najlepiej smakują usmażone na złoty kolor z dodatkiem cebulki.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

– 2 szklanki mąki pszennej

– 3/4 szklanki gorącej wody

– 1 łyżka stopionego masła lub oliwy

– Pół łyżeczki soli

Farsz:

– Pół cebuli

– 1 ząbek czosnku

– Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

– 7 suszonych pomidorów z oleju

– Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

– Pół szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy

– Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

– Sól i pieprz do smaku

– Olej do smażenia

Dodatkowo:

– Usmażona cebula do okraszenia

– Nać pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę, masło i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Przykrywamy czystą ściereczką, pozostawiamy na 30 minut.

Cebulę, plastry wegetariańskie, suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek smażymy przez 3 minuty. Dodajemy plastry, smażymy przez kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy suszone pomidory, kaszę, soczewicę, słodką paprykę. Farsz mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką, cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie zlepiamy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi, gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy pierogi na złoty kolor. Podajemy okraszone smażoną cebulką, posypane nacią pietruszki.

Wskazówka: Pierogi można podać okraszone smażonym wędzonym tofu.

Najnowsze przepisy