Pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Warto wypróbować inne, mniej tradycyjne nadzienia, np. z dodatkiem soczewicy, kaszy jaglanej i plastrów paprykowych. Najlepiej smakują usmażone na złoty kolor z dodatkiem cebulki.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 3/4 szklanki gorącej wody
– 1 łyżka stopionego masła lub oliwy
– Pół łyżeczki soli
Farsz:
– Pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– 7 suszonych pomidorów z oleju
– Pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
– Pół szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
– Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia
Dodatkowo:
– Usmażona cebula do okraszenia
– Nać pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy gorącą wodę, masło i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. Przykrywamy czystą ściereczką, pozostawiamy na 30 minut.
Cebulę, plastry wegetariańskie, suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek smażymy przez 3 minuty. Dodajemy plastry, smażymy przez kolejne 3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miski, dodajemy suszone pomidory, kaszę, soczewicę, słodką paprykę. Farsz mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką, cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, a następnie zlepiamy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi, gotujemy przez około 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy pierogi na złoty kolor. Podajemy okraszone smażoną cebulką, posypane nacią pietruszki.
Wskazówka: Pierogi można podać okraszone smażonym wędzonym tofu.