Pieczone warzywa z serem feta, parówkami i ziołami

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Pyszny obiad pełen warzyw, który robi się praktycznie sam. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku. Do tego świeże zioła i wyrazisty w smaku ser feta – trudno poprzestać na jednej porcji.

 

Składniki:

– 500 g młodych ziemniaków

– Pół czerwonej papryki

– Pół żółtej papryki

– 1 mała cukinia

– Pół małego bakłażana

– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 1 łyżeczka suszonego oregano

– Pół łyżeczki suszonej bazylii

– 3 łyżki oleju

– Sól do smaku

– 80 g sera feta

– Listki świeżego oregano do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.

 

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.

 

Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.

Recent Posts