Pieczone warzywa z serem feta, parówkami i ziołami
Pyszny obiad pełen warzyw, który robi się praktycznie sam. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku. Do tego świeże zioła i wyrazisty w smaku ser feta – trudno poprzestać na jednej porcji.
Składniki:
– 500 g młodych ziemniaków
– Pół czerwonej papryki
– Pół żółtej papryki
– 1 mała cukinia
– Pół małego bakłażana
– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– Pół łyżeczki suszonej bazylii
– 3 łyżki oleju
– Sól do smaku
– 80 g sera feta
– Listki świeżego oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki. Paprykę i cukinię kroimy w grubą kostkę, bakłażana w plastry. Parówki kroimy w kawałki o długości 1,5 cm.
W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ziemniaki, papryki, cukinię, bakłażana. Polewamy olejem, posypujemy oregano, bazylią, doprawiamy solą do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Warzywa pieczemy przez około 30 minut. Kolejno dokładamy parówki i pieczemy przez 15-25 minut do miękkości warzyw. Danie nakładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem feta i listkami oregano.
Wskazówki: Danie najlepiej podawać z dodatkiem ulubionego dipu, np. tzatziki.