Omlet z plastrami brokułowymi, papryką, pieczarkami i szpinakiem
Omlet pełen warzyw to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie do zrobienia w mniej niż 20 minut. Można go zapakować do lunchboxu i po podgrzaniu zjeść ze smakiem w pracy.
Składniki:
– 1 mała cebula
– Pół opakowania Plastrów brokułowych VeggieDay
– 1/4 czerwonej papryki
– 1/4 żółtej papryki
– 100 g pieczarek
– Mała garść miniaturowego szpinaku
– 3 jajka
– 1/3 łyżeczki suszonego oregano
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno kroimy. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę, papryki w podłużne paski, pieczarki w plasterki. Jajka roztrzepujemy z oregano, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na żeliwnej patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, plastry, paprykę i pieczarki. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy szpinak, krótko przesmażamy. Wlewamy jajka. Smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty, a następnie przekładamy patelnię do piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż omlet się zetnie. Patelnię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Omlet przekładamy na talerz. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Wskazówka: Omlet można wzbogacić o dodatek sera, np. fety, gorgonzoli. Omlet posypujemy serem przed włożeniem do piekarnika.