Mini kopytka z pomidorkami i kozim serem

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Kopytka to dla wielu osób smak dzieciństwa. Zamiast podawać je z sosem czy bułką tartą, można troszkę poeksperymentować w kuchni i zestawić je z wyrazistym w smaku kozim serem, aromatyczną bazylią i słodkimi pomidorkami. Do tego parówki wegetariańskie i mamy pyszny, pożywny posiłek, który z pewnością będzie miłą odmianą na talerzu.

 

Składniki:

– 500 g obranych ziemniaków (typ BC lub C)

– 1 małe jajko

– około 100-150 g mąki pszennej plus do podsypania

– sól do smaku

– 1 czerwona cebula

– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 150 g pomidorków koktajlowych

– 60 g miękkiego sera koziego

– listki bazylii do dekoracji

– olej lub masło klarowane do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Umieszczamy je w dużej misce lub na stolnicy. Na środku robimy wgłębienie. Dodajemy jajko, 100 g mąki, troszkę soli do smaku. Wyrabiamy zwarte ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy w cienki rulon na stolnicy wysypanej mąką. Ostrym nożem kroimy rulon po skosie w kawałki o długości 2 cm.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy połowę klusek. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 15 sekund, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałymi kluskami.

Cebulę siekamy w piórka, parówki wegetariańskie kroimy w mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy cebulę i parówki, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ostudzone kluski, smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Dodajemy pomidorki, krótko podgrzewamy. Potrawę nakładamy na talerze, posypujemy kawałkami sera koziego i listkami bazylii.

Wskazówka: Poza sezonem zamiast świeżych pomidorów można użyć posiekanych pomidorów suszonych.

Najnowsze przepisy