Mini kopytka z pomidorkami i kozim serem
Kopytka to dla wielu osób smak dzieciństwa. Zamiast podawać je z sosem czy bułką tartą, można troszkę poeksperymentować w kuchni i zestawić je z wyrazistym w smaku kozim serem, aromatyczną bazylią i słodkimi pomidorkami. Do tego parówki wegetariańskie i mamy pyszny, pożywny posiłek, który z pewnością będzie miłą odmianą na talerzu.
Składniki:
– 500 g obranych ziemniaków (typ BC lub C)
– 1 małe jajko
– około 100-150 g mąki pszennej plus do podsypania
– sól do smaku
– 1 czerwona cebula
– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
– 150 g pomidorków koktajlowych
– 60 g miękkiego sera koziego
– listki bazylii do dekoracji
– olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Umieszczamy je w dużej misce lub na stolnicy. Na środku robimy wgłębienie. Dodajemy jajko, 100 g mąki, troszkę soli do smaku. Wyrabiamy zwarte ciasto, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy w cienki rulon na stolnicy wysypanej mąką. Ostrym nożem kroimy rulon po skosie w kawałki o długości 2 cm.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzątek wrzucamy połowę klusek. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez 15 sekund, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Tak samo postępujemy z pozostałymi kluskami.
Cebulę siekamy w piórka, parówki wegetariańskie kroimy w mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy cebulę i parówki, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy ostudzone kluski, smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Dodajemy pomidorki, krótko podgrzewamy. Potrawę nakładamy na talerze, posypujemy kawałkami sera koziego i listkami bazylii.
Wskazówka: Poza sezonem zamiast świeżych pomidorów można użyć posiekanych pomidorów suszonych.