Makaron z sosem pomidorowym ze szpinakiem, oliwkami i parówkami
Viva la pasta! Na stole obiad w prawdziwe włoskim stylu. Sos pomidorowy z dodatkiem ziół, szpinaku i pieczarek jest niezwykle aromatyczny. Najlepiej podawać go z długim makaronem, np. spaghetti.
Składniki:
– 1 mała cebula
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 łodyga selera naciowego
– 200 g pieczarek
– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
– 400 g siekanych pomidorów bez skóry
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– Szczypta suszonego tymianku
– Szczypta suszonej bazylii
– 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
– Garść miniaturowych listków szpinaku
– Sól i pieprz do smaku
– Olej do smażenia
– Świeże zioła do dekoracji (oregano, bazylia)
– 200 g makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w niedużą kostkę, pieczarki w plastry, parówki w kawałki o długości około 1,5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy seler, pieczarki i parówki. Smażymy przez około 5 minut. Wlewamy pomidory, wsypujemy oregano, tymianek, bazylię. Gotujemy przez około 8-10 minut. Dodajemy szpinak, oliwki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy przez 3 minuty.
Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do gorącego sosu, mieszamy. Danie nakładamy na talerze, dekorujemy świeżymi ziołami.
Wskazówka: Makaron można dodatkowo posypać tartym parmezanem lub grana padano.