Makaron z groszkiem cukrowym, pomidorami i plastrami z brokułami
Lekki makaron z dodatkiem chrupiącego groszku cukrowego i szpinaku idealnie sprawdzi się jako kolacja we dwoje. Do tego przepisu użyjcie ulubionego rodzaju makaronu. Dobrze sprawdzą się popularne świderki, rurki lub spaghetti.
Składniki:
-
- 200 g ulubionego makaronu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g szpinaku
- 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
- Kilkanaście strączków groszku cukrowego
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 50 ml białego półwytrawnego wina
- Tarty ser grana padano do posypania
- Sól i pieprz do smaku
- Listki bazylii do dekoracji
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak siekamy w mniejsze kawałki, plastry wegetariańskie kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Kiedy makaron gotuje się, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy plastry wegetariańskie, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy szpinak, pomidory i groszek, smażymy przez 2 minuty. Wlewamy wino i odparowujemy. Makaron przekładamy na patelnię, całość doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią, posypujemy obficie tartym serem grana padano.
Wskazówka: Zamiast groszku cukrowego można użyć zwykłego groszku, wcześniej ugotowanego.