Makaron z cukinii z mozzarellą i plastrami z papryką

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

Z cukinii przy pomocy specjalnej obieraczki w prosty sposób można wyczarować długie nitki przypominające makaron. Takie oszukane „spaghetti” świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja.  

Składniki:

– 2 cukinie

– 150 g pomidorów koktajlowych

– 1 opakowanie mini mozzarelli (125 g)

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay

dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki pesto z bazylii, sól do smaku

– listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Przy pomocy obieraczki do julienne robimy „makaron” z cukinii. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nitki cukinii, gotujemy przez 30 sekund, odcedzamy na sitku i obficie przelewamy zimną wodą.

Pomidorki i mozzarellę kroimy na pół, plastry w mniejsze kawałki. Składniki dressingu mieszamy. Do cukinii dodajemy pomidory, mozzarellę, plastry i dressing. Delikatnie mieszamy. Nakładamy na dwa talerze i dekorujemy listkami bazylii.

Wskazówka: Do tego przepisu można użyć innego ulubionego pesto, np. z rukoli.

Recent Posts