Makaron z cukinii z mozzarellą i plastrami z papryką
Z cukinii przy pomocy specjalnej obieraczki w prosty sposób można wyczarować długie nitki przypominające makaron. Takie oszukane „spaghetti” świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja.
Składniki:
– 2 cukinie
– 150 g pomidorów koktajlowych
– 1 opakowanie mini mozzarelli (125 g)
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay
– dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki pesto z bazylii, sól do smaku
– listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Przy pomocy obieraczki do julienne robimy „makaron” z cukinii. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy nitki cukinii, gotujemy przez 30 sekund, odcedzamy na sitku i obficie przelewamy zimną wodą.
Pomidorki i mozzarellę kroimy na pół, plastry w mniejsze kawałki. Składniki dressingu mieszamy. Do cukinii dodajemy pomidory, mozzarellę, plastry i dressing. Delikatnie mieszamy. Nakładamy na dwa talerze i dekorujemy listkami bazylii.
Wskazówka: Do tego przepisu można użyć innego ulubionego pesto, np. z rukoli.