Kotlety jaglane ze szpinakiem i plastrami wegetariańskimi

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku i plastrów brokułowych to pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Najlepiej podawać je z ulubionym dipem i lekką sałatką.

Składniki:

– 100 g suchej kaszy jaglanej

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułami

– 100 g liści szpinaku

– 10 dużych liści bazylii

– ¼ łyżeczki suszonego tymianku

– 1 małe jajko

– bułka tarta

– sól i pieprz do smaku

– olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy plastry wegetariańskie, smażymy 3 minuty. Wrzucamy szpinak, krótko smażymy, aż liście zwiędną.

W malakserze umieszczamy kaszę, zawartość patelni, dodajemy liście bazylii, tymianek, jajko, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją bułką tartą.

Mokrymi dłońmi formujemy 8 małych płaskich kotletów. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Wskazówka: Kotlety można upiec w piekarniku.

Najnowsze przepisy