Kotlety jaglane ze szpinakiem i plastrami wegetariańskimi
Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku i plastrów brokułowych to pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Najlepiej podawać je z ulubionym dipem i lekką sałatką.
Składniki:
– 100 g suchej kaszy jaglanej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułami
– 100 g liści szpinaku
– 10 dużych liści bazylii
– ¼ łyżeczki suszonego tymianku
– 1 małe jajko
– bułka tarta
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Liście szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy przez 5 minut. Dodajemy plastry wegetariańskie, smażymy 3 minuty. Wrzucamy szpinak, krótko smażymy, aż liście zwiędną.
W malakserze umieszczamy kaszę, zawartość patelni, dodajemy liście bazylii, tymianek, jajko, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna, zagęszczamy ją bułką tartą.
Mokrymi dłońmi formujemy 8 małych płaskich kotletów. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z każdej strony po kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wskazówka: Kotlety można upiec w piekarniku.