Jajka zapiekane ze szpinakiem, ricottą i parówkami wegetariańskimi

 W kategorii na sycące śniadanie, Przepisy na parówki

Jajka zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta to pomysł na pożywne śniadanie, idealne na weekend. Dodatek szpinaku i świeżej bazylii sprawia, że danie to wygląda iście wiosennie. Obowiązkowo podawajcie je z dodatkiem świeżego pieczywa.

Składniki:

  • Kawałek pora (biała część)
  • 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku
  • Listki z trzech gałązek świeżego tymianku lub ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • 100 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Listki bazylii do posypania
  • Świeże pieczywo do podania

Sposób przygotowania:

Pora drobno siekamy. Parówki kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak siekamy.

Na patelni, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy parówki, smażymy do zrumienienia. Dodajemy czosnek i szpinak, przesmażamy. Dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z pokruszonym serem ricotta. Jeśli nie macie patelni, która może być używana w piekarniku, przełóżcie zawartość do naczynia żaroodpornego. Robimy dwa wgłębienia, do każdego wbijamy po jednym jajku. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut lub dłużej, aż białko jajek się zetnie. Patelnię ostrożnie wyciągamy z piekarnika, danie posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Wskazówka: Do sosu można dodać kilka łyżek ugotowanego groszku.

Najnowsze przepisy