Jajka zapiekane ze szpinakiem, ricottą i parówkami wegetariańskimi
Jajka zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta to pomysł na pożywne śniadanie, idealne na weekend. Dodatek szpinaku i świeżej bazylii sprawia, że danie to wygląda iście wiosennie. Obowiązkowo podawajcie je z dodatkiem świeżego pieczywa.
Składniki:
- Kawałek pora (biała część)
- 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku
- Listki z trzech gałązek świeżego tymianku lub ¼ łyżeczki suszonego tymianku
- 100 g sera ricotta
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Listki bazylii do posypania
- Świeże pieczywo do podania
Sposób przygotowania:
Pora drobno siekamy. Parówki kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Szpinak siekamy.
Na patelni, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy parówki, smażymy do zrumienienia. Dodajemy czosnek i szpinak, przesmażamy. Dodajemy tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zawartość patelni mieszamy z pokruszonym serem ricotta. Jeśli nie macie patelni, która może być używana w piekarniku, przełóżcie zawartość do naczynia żaroodpornego. Robimy dwa wgłębienia, do każdego wbijamy po jednym jajku. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 12-15 minut lub dłużej, aż białko jajek się zetnie. Patelnię ostrożnie wyciągamy z piekarnika, danie posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Wskazówka: Do sosu można dodać kilka łyżek ugotowanego groszku.