Curry z dynią, groszkiem, ciecierzycą i parówkami

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z parówkami wegetariańskimi

Curry na bazie dyni świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodniejsze dni. Jest pikantne i rozgrzewające. Pełne orientalnych smaków. Najlepiej podawać je z dodatkiem ryżu jaśminowego.

Składniki:

– 1 cebula

– 250 g dyni piżmowej lub Hokkaido, obranej ze skórki

– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay

– 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry

– 200 ml mleka kokosowego

– 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej

– Kilka strączków groszku cukrowego

– 50 g ugotowanego groszku

– 2 łyżeczki sosu sojowego lub więcej do smaku

– Sok z limonki do smaku

– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka, dynię w niedużą kostkę. Parówki w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dynię i parówki, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy ze wszystkimi składnikami. Wlewamy mleko kokosowe, 1/4 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości dyni.

Na patelnię dodajemy ciecierzycę, pokrojony groszek cukrowy, ugotowany zwykły groszek, sos sojowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Curry podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Wskazówka: Zamiast czerwonej pasty curry można wykorzystać zieloną lub żółtą pastę.

Najnowsze przepisy