Curry z dynią, groszkiem, ciecierzycą i parówkami
Curry na bazie dyni świetnie sprawdzi się jako obiad w chłodniejsze dni. Jest pikantne i rozgrzewające. Pełne orientalnych smaków. Najlepiej podawać je z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Składniki:
– 1 cebula
– 250 g dyni piżmowej lub Hokkaido, obranej ze skórki
– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
– 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
– 200 ml mleka kokosowego
– 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej
– Kilka strączków groszku cukrowego
– 50 g ugotowanego groszku
– 2 łyżeczki sosu sojowego lub więcej do smaku
– Sok z limonki do smaku
– Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w piórka, dynię w niedużą kostkę. Parówki w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dynię i parówki, smażymy przez 5 minut. Dodajemy pastę curry i przesmażamy ze wszystkimi składnikami. Wlewamy mleko kokosowe, 1/4 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości dyni.
Na patelnię dodajemy ciecierzycę, pokrojony groszek cukrowy, ugotowany zwykły groszek, sos sojowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Curry podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Wskazówka: Zamiast czerwonej pasty curry można wykorzystać zieloną lub żółtą pastę.