Chłodnik warzywny z plastrami wegetariańskimi

 W kategorii na doskonałą kolację, na pyszny obiad, z plasterkami wegetariańskimi

W cieplejsze dni, gdy nie ma się ochoty na gotowanie, idealnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu chłodniki. Wystarczy zblendować kilka składników i mamy gotowy pyszny, zdrowy obiad.

Składniki:

– 1 dojrzałe awokado

– 350 g kefiru lub maślanki

– 4 ogórki gruntowe

– ¼ pęczka natki pietruszki plus kilka listków do dekoracji

– 1 większy ząbek czosnku

– Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay

– 4 rzodkiewki

– Oliwa do skropienia

– Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Awokado obieramy, pozbawiamy pestki. W pojemniku blendera umieszczamy kefir, awokado, ogórki, natkę pietruszki, czosnek. Blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go wedle preferencji zimną przefiltrowaną wodą.

Plastry wegetariańskie kroimy w kawałki, rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chłodnik mieszamy z plastrami (cześć odkładamy do dekoracji) i przelewamy do dwóch misek. Dekorujemy rzodkiewką, natką pietruszki, resztą odłożonych plastrów i kropimy dobrej jakości oliwą.

Wskazówka: Chłodnik można podać z dodatkiem chrupiących grzanek.

Najnowsze przepisy