Chłodnik warzywny z plastrami wegetariańskimi
W cieplejsze dni, gdy nie ma się ochoty na gotowanie, idealnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu chłodniki. Wystarczy zblendować kilka składników i mamy gotowy pyszny, zdrowy obiad.
Składniki:
– 1 dojrzałe awokado
– 350 g kefiru lub maślanki
– 4 ogórki gruntowe
– ¼ pęczka natki pietruszki plus kilka listków do dekoracji
– 1 większy ząbek czosnku
– Pół opakowania Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
– 4 rzodkiewki
– Oliwa do skropienia
– Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado obieramy, pozbawiamy pestki. W pojemniku blendera umieszczamy kefir, awokado, ogórki, natkę pietruszki, czosnek. Blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chłodnik jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go wedle preferencji zimną przefiltrowaną wodą.
Plastry wegetariańskie kroimy w kawałki, rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Chłodnik mieszamy z plastrami (cześć odkładamy do dekoracji) i przelewamy do dwóch misek. Dekorujemy rzodkiewką, natką pietruszki, resztą odłożonych plastrów i kropimy dobrej jakości oliwą.
Wskazówka: Chłodnik można podać z dodatkiem chrupiących grzanek.