Bliny gryczane z marynowaną marchewką

 In na doskonałą kolację, na pyszny obiad, na szybką przekąskę, z plasterkami wegetariańskimi

Te malutkie wytrawne placuszki skrywają w środku plastry z brokułami. Są smaczne i pożywne. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną, kaparami i marynowaną marchewką.

Składniki:

Bliny:

– 5 g świeżych drożdży

– 200 ml ciepłego mleka

– 1 jajko

– Pół szklanki mąki gryczanej

– Pół szklanki mąki pszennej

– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay

– 1/3 łyżeczki soli

– Olej do smażenia

– Do podania: kwaśna śmietana, kapary, koperek

– Grubo mielony pieprz do oprószenia

Marynowana marchewka:

– 1 duża marchewka

– 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno np. rzepakowego

– 1 łyżka sosu sojowego

– Szczypta wędzonej soli

– 3/4 łyżeczki wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do spienienia. Do miski z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, wbijamy jajko, wsypujemy obie mąki i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy długie cienkie wstążki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy marchewkę, gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy na sicie i obficie przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, dodajemy olej, sos sojowy, sól wędzoną i paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki.

Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z wyrośniętym ciastem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta. Bliny smażymy z każdej strony do zrumienienia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Bliny podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany, marynowanej marchewki, kaparów i koperku, oprószone grubo mielonym pieprzem.

Wskazówka: Marynowaną marchewkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

Recent Posts