Bliny gryczane z marynowaną marchewką
Te malutkie wytrawne placuszki skrywają w środku plastry z brokułami. Są smaczne i pożywne. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną, kaparami i marynowaną marchewką.
Składniki:
Bliny:
– 5 g świeżych drożdży
– 200 ml ciepłego mleka
– 1 jajko
– Pół szklanki mąki gryczanej
– Pół szklanki mąki pszennej
– 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z brokułami VeggieDay
– 1/3 łyżeczki soli
– Olej do smażenia
– Do podania: kwaśna śmietana, kapary, koperek
– Grubo mielony pieprz do oprószenia
Marynowana marchewka:
– 1 duża marchewka
– 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno np. rzepakowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– Szczypta wędzonej soli
– 3/4 łyżeczki wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszymy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do spienienia. Do miski z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, wbijamy jajko, wsypujemy obie mąki i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy długie cienkie wstążki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy marchewkę, gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy na sicie i obficie przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, dodajemy olej, sos sojowy, sól wędzoną i paprykę w proszku. Całość dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki.
Plastry wegetariańskie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z wyrośniętym ciastem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta. Bliny smażymy z każdej strony do zrumienienia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Bliny podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany, marynowanej marchewki, kaparów i koperku, oprószone grubo mielonym pieprzem.
Wskazówka: Marynowaną marchewkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.