Bigos wegetariański z parówkami i tofu
Bigos z wędzonym tofu i parówkami jest lekki i pyszny. Swój aromat zawdzięcza dodatkowi leśnych grzybów i ziół. Obowiązkowo podawajcie go z ulubionym pieczywem.
Składniki:
– Garść suszonych leśnych grzybów
– 4 suszone śliwki
– 800 g kiszonej kapusty
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
– 1 opakowanie Parówek wegetariańskich VeggieDay
– 1 kostka wędzonego tofu
– 2 liście laurowe
– 2-3 kulki ziela angielskiego
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– Miód lub syrop klonowy do smaku
– Pieprz do smaku
– Olej do smażenia
– Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Grzyby płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Wodę z ugotowanych grzybów zostawiamy. Grzyby i śliwki kroimy w mniejsze kawałki.
Kapustę odciskamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek przez około 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy przez 10-15 sekund. Do garnka dodajemy kapustę, wlewamy czerwone wino, wywar z grzybów, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości kapusty.
Parówki kroimy w plastry, tofu w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy parówki i tofu, smażymy do zrumienienia.
Do bigosu dodajemy grzyby, śliwki, parówki, tofu i roztarty w palcach majeranek. Doprawiamy do smaku miodem i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut.
Bigos podajemy posypany natką pietruszki z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Wskazówka: Tofu można zastąpić wędzonym tempehem.